Naar jaarlijkse gewoonte startten we in oktober met het bijvoederen van zangvogels op de 2 voederplaatsen van De Kuifeend. Dat doen we intussen al een kleine tien jaar. Met deze actie kunnen we jaarlijks enkele honderden vogels doorheen de soms koude en lange winter helpen. We voederen zaad voor wilde vogels, zonnebloempitten, stukjes pinda en vetbollen. Een goede gelegenheid om de lezer wat nuttige tips te geven om ook in je eigen omgeving, tuin, balkon of straat, een handje te helpen.
Er bestaat een grote variatie aan voer in de handel. Verschillende zadenmengsels worden te koop aangeboden zowel voor voedersystemen als voor gebruik op de voedertafel. De meeste zadenmengsels bevatten naast maïsvlokken, ook zonnebloempitten of allerlei grotere en kleine zaden zoals gierst, aangevuld met pinda’s. Vetbollen zijn erg gegeerd door allerlei soorten mezen die er als volleerde acrobaten in lukken om zowel het vet als de zaden weg te pikken. Maar ook spechten slagen dit voedsel niet af. Kleinere zaden zoals gierst zijn heel aantrekkelijk voor onder andere de Huismus, Heggenmus, Vink, Turkse Tortel, enz…. Maïsvlokken worden graag gegeten door Merels. Verschillende mezensoorten en Groenlingen verkiezen dan weer pinda’s en zonnebloempitten. Vele soorten vogels lusten geplette havermout zoals Roodborsten. Ook tarwe- en gerstkorrels worden regelmatig in mengsels toegevoegd, goed voor grotere soorten zoals Houtduiven, Holenduiven en Turkse Tortels. Tot slot bestaan er ook voedzame vetbollen of blokken met mengsels van vet, zaden, gedroogde bessen en zelfs gedroogde insecten.
Ook de plaats waar je dit voedsel aanbiedt, is van groot belang. Zorg dat het voer op een droge plaats ligt bvb. op een voedertafel met een afdakje, in een voedercontainer of op een andere beschutte plaats. Voedercontainers bestaan in verschillende modellen zowel open als met een metalen of plastieken vlechtwerk voor bvb. pindanoten.
Maar je kunt die ook makkelijk zelf fabriceren met wat gaasdraad die je in een cilindervorm oprolt. In de handel worden ook gesloten containers in plexiglas met 2, 4, 6 of 8 openingen verkocht waaruit de vogels kleinere zaden kunnen oppikken. Zorg dat ook op de grond voedsel beschikbaar is, liefst nabij de voedertafel. Roodborsten, Vinken, Merels, lijsters foerageren hier het meest. Wat overrijpe appels of peren worden ook niet versmaad. Vermijd zaadmengsels met toegevoegde gedroogde erwten, bonen of linzen. En tot slot, zorg dagelijks voor een verse dosis water. Gebruik hiervoor een ondiepe schaal. Sommige soorten gebruiken een drinkschaal namelijk ook al eens om hun toilet te maken. Zo vermijd je verdrinking. Voeg nooit zout of suiker aan dit water toe.
Ik hoor wel eens dat kraaiachtigen niet graag gezien worden op de voedertafel. Vergeet echter niet dat ook zij een belangrijke rol vervullen in ons ecosysteem en ook een hapje verdienen. En blijft de poes…. Tracht de voederplaatsen hier zoveel mogelijk tegen te beschermen. Ook eekhoorns durven trouwens al eens een nootje mee te pikken!
(overgenomen uit de nieuwsbrief van onze vogelwerkgroep – wil je die nieuwsbrief ook ontvangen stuur dan een bericht naar ludo.benoy@skynet.be)
De winkel van Natuurpunt in Ekeren beschikt momenteel over een grote voorraad voeder en voedersilo’s. Door je aankoop, steun je ook onze vereniging.
De winkel is elke dag open van 10u – 12u, en op woensdag en vrijdag ook in de namiddag van 13u-17u.