Otter in de regio van de Antitankgracht?
De otter, niet te verwarren met de bever, was vroeger in al onze waterlopen terug te vinden, maar een combinatie van factoren deden de soort de das om: zo gaf de overheid premies voor het bestrijden van otters omdat ze een bedreiging van het visbestand zouden zijn. Daar bovenop kwam de versnippering van onze natuur, terugval van de visbestanden, vervuiling van het water, vernieling van moerassen en oevers en rechttrekken van waterlopen. Vanaf de jaren 80 was er dan ook bijna geen spoor van een otter meer te vinden in onze contreien. Experten kunnen niet met zekerheid zeggen of hij in Vlaanderen écht uitgestorven is geweest.
De otter is sinds een tiental jaren terug in Vlaanderen. Ook in de omgeving van de Antitankgracht, ten noorden en oosten van Antwerpen, wordt hij terug gespot.
2021 werd uitgeroepen tot Jaar van de Otter in België én Nederland. In Vlaanderen werkt de overheid aan een soortenbeschermingsprogramma en werken een groot aantal actoren verder aan het otter vriendelijk maken van onze natuur.
Otterexpo WWF-België in De Vroente tot en met 29 april 2021
Een nieuwe tentoonstelling waarin het verhaal van de otter wordt verteld was dan ook op zijn plaats. WWF-België, Natuur en Bos, de Regionale Landschappen Schelde-Durme, Rivierenland in samenwerking met de Vlaamse Milieumaatschappij, de Provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen, Regionaal Landschap Kempen en Maasland, Regionaal Landschap de Voorkempen, vzw Durme, Rivierpark Scheldevallei en Natuurpunt ontwikkelden het concept hiervan en werkten het uit in een reeks van 32 verplaatsbare panelen. Je komt er onder meer te weten waarom otters zo vaak verkeersslachtoffers zijn aan bruggen: ze zwemmen namelijk niet onder bruggen door. Gelukkig bestaan er oplossingen hiervoor, die iedereen kan ontdekken in de tentoonstelling.
Wil je graag meer weten over het verborgen leven van de otter?
Kom naar de Otterexpo in De Vroente, Putsesteenweg 129, Kalmthout. De expo kan bezocht worden tussen 9u en 17u op werkdagen en in het weekend van 14u en 17u . Reserveren moet en kan via 03 620 18 30 of devroente.omgeving@vlaanderen.be. Ben je al in de buurt, dan kan je even horen aan de balie of er plaats is; er mogen maximum 15 mensen tegelijk binnen zijn.
Waar was ze otter al die tijd, hoe het komt dat ze nu terug opduikt, en wat doet ze hier in de Antitankgracht? Aan de hand van leuke weetjes voor jong en oud en doe-dingen voor kleine ontdekkers, nemen we je mee in het verhaal van de otter.
Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir: “Ik zie de otter als de mascotte van ons water- en natuurbeleid in Vlaanderen. Dat die opnieuw de weg naar Vlaanderen vindt, is voor mij de bevestiging dat we de juiste keuzes maken door Vlaanderen opnieuw te vernatten en de waterkwaliteit op te krikken. Deze otter expo is een mooi initiatief dat de otter op een laagdrempelige manier aan jong en oud voorstelt. Ondertussen werken we hard verder aan ons plan om de otter en zijn leefgebied in Vlaanderen te beschermen.”