Ook wij maken gebruik van cookies. Als je doorgaat, geef je aan akkoord te gaan met onze Privacy Policy.

Tijdens de Week van het Bos gaan we op ontdekking in het bos in onze buurt. We nemen je mee naar plekken in het bos die normaal niet toegankelijk zijn. Daar valt heel wat te ontdekken!

Wees er snel bij, want inschrijven is noodzakelijk en de plaatsen zijn beperkt.


Avontuurlijke wandeling in Ertbrandbos

Zaterdag 5 oktober 2024, 14 – 17 u
Kruispunt Marcottedreef – Oude Galgenstraat, Kapellen

Fort van Ertbrand

In Kapellen hebben we met het Ertbrandbos dé perfecte locatie om een rustgevende boswandeling te maken. In het natuurgebied achter het fort, eigendom van Natuurpunt, kan je het ganse jaar door een wandeling maken langs het ‘boommarterpad’. Dit uitgestippelde parcours is een viertal kilometer lang en loodst je door een groot stuk van dit mooie bos. 

Er is echter een deel van het gebied dat niet vrij toegankelijk is omdat het een rust- en broedgebied is voor tal van dieren. Een oehoepaar bracht hier al jongen voort, maar ook de zwarte specht en de boommarter zijn er te vinden. Ter gelegenheid van de Week van het Bos organiseren we hier uitzonderlijk een geleide wandeling. Een ideale gelegenheid om dit mooie stukje natuur te leren kennen. Misschien ontmoeten we ook enkele van de uitzonderlijke bewoners.


Bomen lezen in Het Rood

Zondag 13 oktober 2024, 10 – 12.30 u
Centrale dreef in Het Rood, Streepstraat, Kapellen

Foto: Luc Crols

Een wandeling in het bos op zondagochtend is voor heel wat mensen de ideale ontspanning en dan zien we natuurlijk het liefst van al alleen maar gezonde bomen. De Week van het Bos leek ons een ideale gelegenheid om daar eens op een andere manier naar te kijken – kunnen we eigenlijk zelf zien of de bomen in het bos gezond zijn en moet er worden ingegrepen als dat niet zo is?

We nemen de tijd om samen op zoek te gaan naar verborgen signalen van bomen. De gidsen gaan in op een paar gemakkelijke technieken om hun vitaliteit en conditie te leren herkennen en om in te schatten of een boom een gevaar vormt voor zijn omgeving. We vertellen over hoe ze eigenlijk groeien, hoe ze zich verdedigen tegen beschadigingen of aantastingen, welke invloed zwammen op bomen kunnen hebben en waarom houtrot soms helemaal niet erg is.

Deze wandeling is geschikt voor iedereen die graag wandelt, er is geen voorkennis nodig. De paden zijn goed toegankelijk, al groeien er hier en daar boomwortels over de weg. Zorg dus best voor stevig schoeisel. Samen ontcijferen we de taal van de bomen.

Herfstwandeling in Koude Heide

Zaterdag 19 oktober 2024, 14 – 16 u
Ingang Koude Heide, Heidestraat Noord, Kapellen

Foto: Bob Jorens

De Koude Heide in Kapellen is een prachtig stukje ongerepte natuur en eigendom van Natuurpunt. Om de rust in dit gebied te vrijwaren kan je het enkel bezoeken onder begeleiding van natuurgidsen. Zij nemen je tijdens de Week van het Bos mee door dit natuurgebied. Het is aangewezen zo veel mogelijk met de fiets te komen of te carpoolen; de parkeermogelijkheden zijn beperkt.

Related Posts