Iedereen kent wel de jeukende muggenbeten, vervelende limonadewespen of de venijnige steken van de honingbij! Maar wie kent de ongeveer 600 andere bijen, wespen en hommels die geen last veroorzaken?
Solitaire bijen komen overal voor. Alleen zijn ze zeer onopvallend en zal je ze pas zien als je er echt begint op te letten. Om een beetje vertrouwd te geraken met de verschillende soorten die voorkomen, kan je ze gemakkelijk lokken in een natuurvriendelijke tuin. Dit kan heel simpel in een tuin met veel bloemen en dus veel nectar. Let wel: dubbelbloemige cultuurvariëteiten hebben geen enkele waarde.
Goed om te weten
Bijen zoeken nestgangen met een diameter van 2 tot 12 mm, afhankelijk van soort tot soort. De kleine soorten (zoals de maskerbijen) zullen de kleinste nestgangen gebruiken, grotere soorten (zoals de Metselbijen) zullen de grotere nestgangen gebruiken. Geef ze dus alle mogelijkheden, waarbij 3 tot 8 mm het meest gebruikt worden.
Nesten richt je zoveel mogelijk naar het zuiden en plaats je op een plek die veel zon krijgt. Bijen zijn zeer warmteminnend en hebben liefst zo veel mogelijk zon.
Zorg ervoor dat de nesten ook beschut zijn tegen wind en regen. Onder een dakgoot of vensterbank tegen een zuidmuur is bijvoorbeeld ideaal. Dit komt de bijen ten goede, maar zal je nestgelegenheid ook langer laten meegaan.
De diepte van de nestgangen speelt niet zoveel rol. Het is gebleken dat alle soorten graag nestelen in holtes van 15 cm diep. Diepere gangen zullen ze niet helemaal benutten en bij minder diepe gangen moeten ze relatief meer energie steken in het afsluiten van de gangen ten opzichte van de energie per nestcel.
Houten blokken waarin gaten zijn geboord zijn ideaal en gemakkelijk te maken.
Een omgekeerde bloempot met wat droog strooisel (mos, gedroogd gras, takjes) kan zeer goed dienst doen als nest voor de aardhommel.
Nestgelegenheid voorzien
Je kan nog een stapje verdergaan door de bijen en hommels nestgelegenheden aan te bieden! Dit kan heel simpel.
- Laat wat afgevallen bladeren en takjes liggen.
- Bind een hoopje stengels samen van tuinplanten (bv. riet, vlier, braam, framboos, vlinderstruik en jasmijn zijn heel geschikt omwille van hun holle stengels).
- Hang enkele oude bakstenen met gaten op.
- Maak met een boor gaten van verschillende diameter in een muurtje of een blok hout.
Als je al deze verschillende nestmogelijkheden combineert, kan je een heuse insectenmuur bouwen. Daarbij kan je ook nog nest– of overwinteringsmogelijkheden voor heel wat andere dieren inbouwen, zoals voor lieveheersbeestjes of oorwormen.
Wat je beter niet doet:
- Als doorzichtig materiaal voor nestgangen best geen plastiek darmen of iets dergelijks gebruiken. Daarin zullen de bijen wel nesten bouwen, maar door de hoge temperatuur die in de nesten kan voorkomen (in de zon…) kan de plastiek uitwasemingen gaan geven.
- Als holle stengels gebruik je best geen Japanse duizendknoop. Deze stengels scheiden immers een schadelijke stof uit. Ook andere sterk geurende houtsoorten.
- Behandel je houtblokken niet of gebruik ecologische houtbeits. In de meeste traditionele vernissen of verven zitten stoffen die schadelijk zijn voor insecten.
- Hang de houtblokken niet te laag zodat katten, mieren of andere belagers er niet bij kunnen.