‘Klein maar fijn’. Zo zou je het gemeentelijk natuurgebied ’t Asbroek in Schoten kunnen omschrijven. Met net geen 12 ha is het één van onze kleinere gebiedjes, maar wel heel bijzonder. Natuurpunt beschermt en beheert het gebied sinds 1998.
Kasteelverleden
Nog niet zo lang geleden maakte het natuurgebied deel uit van het kasteeldomein Amerlo. Het laagste gedeelte van dit domein was een zeer nat, drassig ‘broek’ waarin voornamelijk essen groeiden: een es of aschbroek. Zo kwam ’t Asbroek wellicht aan zijn naam.
Tot op de dag van vandaag kunnen we het kasteelverleden van ’t Asbroek zien: rododendrons, een prachtige oude waterstruik en knoteiken vormen enkele typische cultuurhistorische elementen.
In de kern borrelt zeer veel ijzerrijke kwel op die grachten en plassen soms rood-oranje doet kleuren. Die kwel ontstaat doordat water op hogere plaatsen in de grond dringt en in de lager gelegen gebieden opnieuw aan de oppervlakte komt.
Planten
Allerlei planten vinden dit kletsnatte bos een geschikte plek om te groeien: zo’n 250 verschillende soorten komen er voor! In het voorjaar zorgen slanke sleutelbloem, speenkruid en gele dovenetel voor een ware gele voorjaarsgloed op de bosbodem. Die frisse voorjaarskleuren veranderen op het einde van de lente in het fraaie blauwlila van de pinksterbloem en het kruipend zenegroen.
Dieren
Vele dieren voelen zich thuis in ’t Asbroek. De ree – die het liefst beschutting zoekt tussen de struiken en kruiden – is zowat het uithangbord van het gebied.
In de poelen vinden we een andere kwetsbare soort terug, de vinpootsalamander. Door zijn verborgen levenswijze zal u hem niet snel zien in ’t Asbroek. Wel opvallend zijn de talrijke dagvlinders zoals oranjetipje, bont zandoogje en landkaartje die de bloemrijke bosranden en open plekken verkiezen.
Vogels
Bij de vogels zijn de bosvogels zoals de grote en kleine bonte specht, de boomklever en de bosuil goed vertegenwoordigd. Eén van de fraaiste vogels in ’t Asbroek is ongetwijfeld de sierlijke boomvalk, die er sinds kort ook broedt.
Wat we doen
Na WOII werden in ’t Asbroek uitheemse populieren aangeplant voor de houtopbrengst. Voor de natuur is een populierenbos heel wat minder aantrekkelijk dan een bos met streekeigen boomsoorten. Bovendien is zo’n eentonig populierenbos heel wat minder interessant om in te wandelen.
Voortaan komt de natuur in ’t Asbroek echter op de eerste plaats. Om het huidige bos om te vormen naar een afwisselend elzen-essenbos zal Natuurpunt Antwerpen Noord & Kempen de natuur zo veel mogelijk haar eigen gang laten gaan.
Toch helpen we de natuur een handje door voorzichtig in het bos in te grijpen, bijvoorbeeld door het verwijderen van de agressieve rododendrons en het herstellen van de poelen. De eerste resultaten kan je nu al bewonderen: een afwisselend bos waar je ogen en oren te kort komt!
In april 2022 onderzochten we welke salamanders voorkwamen in de bomputten. Een verslag kan je lezen via deze link.
Wil je dit gebied graag steunen?
Stort je bijdrage op
BE56 2930 2120 7588
met de vermelding
Gift ’t Asbroek 7745
Je kan trouwens ook makkelijk online doneren.