Nieuwe streekeigen hoogstamfruitbomen op de Huzarenberg in Stabroek
Hoogstamboomgaarden waren vroeger echte herkenningspunten in het landschap tussen de polder van Berendrecht en de uitlopers van de Brabantse wal, maar geleidelijk zijn die verdwenen. Toch zorgen ze naast lekker fruit ook voor voedsel en beschutting voor vleermuizen, spitsmuizen, egels, mollen, merels en lijsters. De overgang bos-boomgaard-grasland is daarenboven een ideale plek voor zeldzamere vogels zoals gekraagde roodstaart, roodborsttapuit, grauwe vliegenvanger en steenuil.
Op de rand van ons natuurgebied Huzarenberg dat grenst aan het bekende Moretusbos in Stabroek vinden we nog enkele percelen met stokoude fruitbomen. Met de steun van Indaver NV kon Natuurpunt hier zo’n vijf jaar geleden een eerste perceel aankopen en met succes heraanplanten. Eind vorig jaar kon Natuurpunt opnieuw een perceeltje verwerven van deze vervallen historische boomgaard.
En nu was het tijd om een tiental dode hoogstammen te vervangen door nieuwe, jonge exemplaren. Het werden hoogstammen van oude rassen en variëteiten die vroeger in de regio rond Antwerpen werden aangeplant. Appelen en peren met klinkende namen zoals Reinette Hernaut, Rambour d’hiver, Keuleman en Bruine kriekpeer. Daarnaast is er ook ruimte voor kweepeer, moerbei en abrikoos.
Deze nieuwe aanplant werd uitgevoerd via een gewaarde samenwerking tussen ons vrijwilligersteam ‘Groene Tornado’s’ en de werking rond autonome werkstraffen van het Justitiehuis Antwerpen. Binnen enkele jaren kunnen we in een historisch landschap samen genieten van een heerlijk glaasje biologisch appel- en perensap.